lauantai 12. syyskuuta 2009

Auringonlaskun kurkia

Lupasin laittaa pari kuvaa eiliseltä suotapaamiselta ja raapustaa jotakin kurjista. Tässä ensin ne kuvat:
Ensimmäinen kuva kertonee hyvin miten epätoivosen kaukana kurjet olivat metsäsaarekkeen reunasta katsottuna. Tuolta etäisyydeltä ei oikein saa sellaisia kuvia mitä haluaisin ottaa. Kuva on otettu 400mm objektiivilla ja suurentamaton.

Jälkimmäinen taas on omalla tavallaan mielestäni ihan kaunis, purppuransävyinen auringonlasku ja kohtuu iso kurkiparvi lentämässä kohti. Tuollainen näky pistää piilossa kykkivän kuvaajan sydämen pamppailemaan jännityksestä, laskeutuvatko kohdalle vai menevätkö yli. Jos laskeutuvat, miten sijoittuvat, millaiseen kulmaan piiloon nähden, saako taustasta parhaan mahdollisen efektin irti jne. Listaa mielessä risteilevistä ajatuksista voisi jatkaa loputtomiin. Eilen vetivät sitten komeasti ylitsemme.

On ollut mielenkiintoista huomata miten eri tavalla kurjet käyttäytyvät tuolla suolla kuin esimerkiksi lähialueen pelloilla. Pellolla oleva kurkiparvi ei ole millänsäkään jos menee kameran kanssa pellon laitaan ottamaan kuvia. Suolla jos saavat havainnon suon laidalla olevasta kuvaajasta, lähtevät heti kauemmas ja suolla etäisyydet ovat moninkertaiset jo heti kättelyssä. Pelloille laskeutumassa oleva kurkiparvi kaartaa kyllä alueen yli, mutta ei yleensä pyörrä laskupäätöstään, vaikka havaitsisikin ihmisen olevan jossakin pellon lähettyvillä. Suolla taasen parvi vetää välittömästi ylös jos havaitsee liikettä suunnitellun laskeutumisalueensa lähettyvillä, kuten kuvaajaporukallemme kävi eilen. Laskeutuneesta kurkiparvesta muutama lintu on jatkuvasti pää koholla tarkkaillen ympäristöään ja vähäisimmänkin liikkeen havaitessaan koko parvi saa tiedon asiasta, yleensä sillä seurauksella että ensin kaikki parven linnut katsovat mistä on kyse ja sitten nousevat siivilleen. Olisi kohtuu helppoa katsella millä pelloilla kurjet liikkuvat näin muuttoaikaan ja majoittua esimerkiksi johonkin sopivaan ojaan tai painanteeseen pellon laidalle naamioverkon alle ja ottaa sitten kuvia, mutta ei se olisi sama asia. Vaikeudet ja haasteet tekevät onnistuneesta kuvasta ainakin itselleni paljon "kallisarvoisemman" ja kaiken kaikkiaan, minullehan kyse on tällä hetkellä nimenomaisesti suoluonnon taltioinnista, eihän semmoisia kuvia voi mistään pellolta ottaa, vai voiko?

Ei kommentteja: