Aikani asiaa mietittyäni päätin ryhtyä rakentamaan kuvauspiiloa jossa olisi jäykkä / kantava pohja ja mielellään vielä jonkinlainen lämpöeristys. Maailma on kaikenlaisia kuvauskojuja pullollaan, mutta suunnitelmissani oli piilo jota pystyisi myös siirtämään ihan vain kantamalla yhden miehen voimin, eli ei mikään omakotitalon puolikas. Mietiskelin ja suunnittelin ja keskustelin ideastani irc:issä muiden kuvaajien kanssa. Välillä soittelin isäukolle, insinöörismiehenä hänellä on usein hyviä ajatuksia erilaisten ongelmien ratkomiseen.
Lopulta päädyin useasta osasta kasattavaan eristettyyn pohjaan ja sen päälle tulevaan ihan tavallisesta kupoliteltasta viritettyyn piiloon. Tietääkseni telttoihin on viillelty kuvausaukkoja ja muutenkin modifioitu paremmin kuvauskäyttöön sopiviksi vaikka kuinka pitkään, eli "telttapiilo" ei ole mikään uusi keksintö. Uskoisin kuitenkin että pohjaratkaisuni poikkeaa ainakin jossakin määrin muiden kehitelmistä.
Piilon kasaaminen alkoi siitä, että kävelin läheiseen halpakauppaan ja ostin 14,50 euroa maksaneen "festariteltan". Ihan perus kupoliteltta, pieni, korkeintaan kahdelle festareille matkaavalle teinille tarkoitettu, mutta eipähän maksanut paljoa ja yksin kuvatessani en paljoa tilaa tarvitsekaan.
Kuten aiemmin kerroin, homma alkoi teltan pohjan mittaamisella:
Otin mitat sekä tasaiseksi levitetystä pohjasta että myös teltan ollessa pystyssä. Mitat olivat yhteneväiset, mutta heittivät reilusti teltan pakkauksessa olleista pohjamitoista. Pakkauksen mukaan mitat olisivat olleet 2050mm x 1500 mm ja todellisuudessa teltan pohja oli 1970mm x 1470mm. Ideana oli tehdä kantavasta pohjasta hieman pienempi kuin teltan pohjasta, näin sateella tuleva vesi valuisi jonnekin muualle kuin teltan ja pohjalevyjen väliin.
Pohjalevyjen materiaaleiksi valitsin 4mm filmivaneria, 25 x 50mm rimaa sekä 50mm styroksia. Puhtaasti kustannussyistä otin riman höyläämättömänä ja kyllästämättömänä. Samoin kävi eristemateriaalin kanssa, uretaanilevy olisi ollut paljon "tiukempaa" ja kestänyt paremmin rasitusta, mutta 4 e/neliö vs 19,70 e/neliö ratkaisi kisan styroksin eduksi. Kantavuuden aleneminen piti sitten vain huomioida pohjalevyjen rakenteessa.
Filmivanerilevy on 1220mm leveä, joten sen verran tuli pohjan leveydeksi. Oli huomattavasti helpompaa sahata yksittäisiä kaistaleita irti levystä kuin alkaa tekemään "juuri sopivaa". Lisäksi tällä tavalla ei tullut niin paljoa hukkapalaa, joten kustannustehokkuus saneli tässäkin ainakin osittain mitoitusta. Tulisipahan ainakin reilusti sivuylitystä piilon ja pohjan väliin. Pituussuunnassa harkinnanvaraa olikin sitten jo hieman enemmän. Muutamien pikaisten laskutoimitusten jälkeen päätin tehdä pohjan neljästä 480mm x 1220mm kaistaleesta. Tällä tavoin pohjan pituudeksi tuli 1920mm, eli päätyihin tulisi ylitystä pari senttiä.

Sitten ei muuta kuin levy pöydälle ja mittojen mukaista kaistaletta sahaamaan. Yhteensä tarvitsin 8 kappaletta levyjä, koska pohjan jokaiseen osaan tulisi vaneri sekä ylä- että alapinnalle.

Lyhyet sivuthan olivat 480mm, eli tarvitsin lyhyille sivuille 430mm pätkiä. (kokonaispituudesta vähennettiin pitkien sivujen rimojen paksuus eli 2x25mm,
480mm - 50mm = 430mm) Lyhyitä pätkiä tarvitsin 12 kpl, kolme jokaiseen pohjalevyyn. Yksi molempiin päätyihin sekä yksi keskelle jäykistämään rakennetta.

Kuvassa rimat on aseteltu paikalleen lähinnä mitoituksen tarkistamista varten, lopulliseen kiinnitykseen oli vielä melkoisesti tekemistä. Rakenteen idea selvinnee kuitenkin hyvin kuvasta.

Seuraavaksi mittasin paikat tapeille, joilla pohjalevyt lukittaisiin toisiinsa pitkiltä sivuiltaan. Tässä kohtaa mittojen kanssa tuli olla erityisen tarkkana jotta osat liittyisivät toisiinsa kunnolla. Porasin kuuteen pitkän sivun rimaan lukitustapeille kaksi reikää sivuttaissuunnassa tarkalleen keskikohtaan ja 300mm päähän riman päistä. Tiukan sovituksen vuoksi poraaminen piti tehdä tarkasti pystysuoraan.
Vaahdon kovetuttua rapsuttelin ylimääräiset pois puukolla.
Kun eri osat olivat valmiina, ryhdyin maalaamaan puuosia. Eihän maali tietenkään kyllästystä vastaa, mutta suojaapahan edes vähän kosteudelta. Kuvassa näkyy riman toinen 16mm lukitustapin reikä.
Maalaamisen jälkeen oli aika kiinnittää rimat toisiinsa. Kiinnittämistä varten laitoin rimat oikeille paikoilleen yhden levyn päälle ja puristin ne paikalleen ruuvipuristimilla, aivan kuten aiemmin mitoituksia tarkistaessani.
Kun rimat olivat oikeilla paikoillaan, liitin ne toisiinsa ruuveilla pitkän sivun rimoihin porattujen reikien kautta:

Filmivanerin kiinnitin rimoista muodostettuihin kehikoihin ruuveilla. Kiinnitykset tulivat tasaisin välein koko levyn ympäri siten, että vaneri oli mahdollisimman tiiviisti kehikkoa vasten.

Kun jokaiseen kehikkoon oli toiselle puolelle kiinnitetty filmivaneri, oli aika ryhtyä leikkaamaan kehikkojen sisään tulevaa styroksia. Styroksia leikattaessa kannattaa muistaa että siitä tulee paljon pientä murua joka kulkeutuu ihmeellisiin paikkoihin ja tarttuu vaikka mihin kiinni.



Lopputulokseksi tuli siis tämännäköinen pohjarakenne:

Kuvassa pohjalevyt on asetettu kohdilleen, mutta lukitustapit ovat vielä työntämättä paikalleen. Käyttövalmiina pohja näyttää siis tältä:

Pohjalevyjä voisi tehdä enemmänkin, laajentaa alustaa liittämällä nykyisiin lisää levyjä mikäli tarvetta ilmenee, esimerkiksi useammalle henkilölle tarkoitetun isomman piilon pohjaksi. Levyjä voisi myös käyttää irrallisena tai pareittain isomman maapohjaisen piilon sisällä istuin-/makuualustana mikäli ollaan liikkeellä useamman kuvaajan porukalla.





Alareunaan ja sivuihin laitoin tarrakiinnityksen. Näin sadesuojat voidaan piilolle tultaessa helposti avata ja kääntää kuvausaukon yläpuolelle pois tieltä. Sadesuojan yläpuolelle liimasin vielä kaistaleen tarranauhaa jolla sadesuoja saadaan lukittua "auki" -asentoon.
Pikaisen "takapihatestauksen" tuloksena piilo vaikuttaa kokonaisuutena ihan toimivalta. Varsinaiset käyttöominaisuudet selviävät kuitenkin vasta sitten kun piilo on aktiivikäytössä maastossa. Kirjoitan käyttökokemuksista ja mahdollisista parannusehdotuksista kevään ja kesän aikana.
3 kommenttia:
Hieno oli piilokoju, yllätys sinänsä, et sulla on blogi. terveisin ;@
Himskatti, arvaas hämmästyinkö kun näin tuon nimimerkkis? ;) Mitäs ihmeellistä siinä on et mul on blogi? Jossainhan sitä pitää kertoa tutuille kuvaajille mitä olen puuhastellut. Jouduin muuten pitkään pähkimään miten eksyit tänne, mut pikanen googletus sopivilla hakusanoilla tuottikin yllättäviä tuloksia. :@
Vaihtaisin styroksin Finfoamiin, styrox imee ajan kanssa vettä jota ei saa pois, muuten kuin levyt vaihtamalla (vesi on painavaa kantaa) Finfoam ei ime vettä.
Lähetä kommentti