maanantai 10. joulukuuta 2012

Studio Hera Bell, osa III

Tarina Hera Bell jatkuu. Muutaman todella aktiivisen henkilön tekemän etsinnän seurauksena viimeisten päivien aikana on löytynyt yhä uusia "kuvapareja" on löytynyt. Viimeisin luku selvistä tapauksista jotka on julkaistu täällä on 25. Toimintamallina vaikuttaisi olleen että on otettu jonkun ei pohjois-amerikkalaisen kuvaajan ottama kuva netistä, käännetty se peilikuvaksi ja sitten säädetty värejä tai tehty kuvasta mustavalkoversio photoshopissa. Näillä yksinkertaisilla photaritekniikoilla luvattoman kuvan löytämisestä on onnistuttu tekemään huomattavasti paljon vaikeampaa. Esimerkiksi googlen kuvahaku ei tunnista peilikuvaa samaksi kuvaksi alkuperäisen kanssa. Tällä kertaa asialla ei ollut kovin suurta vaikutusta, koska "nettietsivinä" toimivat henkilöt huomasivat tämän ja ottivat Heran julkaisemia kuvia, käänsivät ne peilikuvaksi ja tekivät uuden haun joka sitten (yllätys!) alkoikin tuottaa tuloksia.

Alkuperäisessä dpreviewn keskustelussa aiheen tiimoilta (uusi on aloitettu tämän jälkeen) Croatialainen ammattikuvaaja, Dean Bertoncelj, kertoi että yksi luvattomasti käytetyistä kuvista oli hänen ottamansa. Bertonceljillä on tili shutterstockissa. Kun shutterstock sai tiedon luvattomasta kuvasta, Bertonceljin tili lukittiin ja kuvatoimisto pyysi häneltä selvitystä. Bertoncelj lähetti yhtiöön tarvittavat todisteet siitä että hän on kuvan oikeuksien oikea omistaja sekä linkit dpreviewn keskusteluihin ja sai tilinsä näin taas auki. Aikaa tähän toimenpiteeseen meni reilun päivän verran. Tämä toimii mielestäni hyvänä esimerkkinä siitä, miten vakavia seurauksia kuvan luvattomalla käytöllä voi pahimmillaan olla. Tilannehan on saattanut aiheuttaa todellista taloudellista tappiota Bertonceljille, koska joku olisi voinut haluta ostaa hänen kuviaan sillä aikaa kun hänen tilinsä oli suljettuna.

Joitakin Hera Bellin julkaisemia kuvia on löytynyt myös muiden Kanadalaisten valokuvaajien sivuilta. Näille valokuvaajille on ilmoitettu löydöistä ja he miettivät miten aikovat asian suhteen edetä. Samassa maassa asuvina heillä on parhaat mahdollisuudet hoitaa asiaa oikeusteitse. Oikeustoimien aloittaminen täältä atlantin toiselta puolelta on todennäköisesti niin hankalaa, että saavutettavat hyödyt eivät ole vaivan arvoisia. Tätä asiaa kuitenkin selvitellään ja mikäli se osoittautuu jotenkin toteuttamiskelpoiseksi, asia tullaan viemään eteenpäin.

Oikeustoimista päästäänkin sitten aiheeseen joka sai "nettietsivien" tunteet kuumenemaan. Yksi aktiiveista postasi löydöksistä tietoa mu-43 foorumille, sivustolle jossa Hera Bell on aktiivisesti esitellyt kuviaan. Sivuston moderaattorit laittoivat ketjun lukkoon ja totesivat ettei sivusto ole oikea paikka henkilökohtaisille syytöksille, vaan asiat tulisi tarvittaessa ratkaista tuomioistuimessa. Kaikkein kuumimman etsinnän ollessa käynnissä, tätä kantaa ei katsottu kovin hyvällä, joitakin uudelleen postauksia sivustolle tehtiin tapauksesta ja yksi kirjoittaja sai sivustolle porttikiellon. Sivuston pitäjä, Amin Sabet, julkaisi lausunnon dpreview:ssä, jossa hän selventää sivuston ja sen ylläpidon kantaa asiaan. Mielestäni herra Sabet perusteli kannan hyvin ja osallisten tulisi kunnioittaa sivuston ylläpidon näkemyksiä. Mielestäni sivustoon ja sen ylläpitoon kohdistuva kritiikki on selvennyksen jälkeen aiheetonta, eikä edistä tapauksen käsittelyä millään tavalla.

Mitä enemmän Hera Bellin kuvia ja kirjoituksia on tutkittu, sitä enemmän epäselvyyksiä on ilmennyt. Hera Bell on esimerkiksi useilla valokuvausaiheisilla sivustoilla kertonut näyttelyistä joissa hänen kuviaan on ollut esillä ja palkintoja joita on kuvillaan voittanut jne. Aktiivisesta etsinnästä huolimatta ainoa todiste hänen kuvien esillä olostaan on Montreal Gazetessa ollut artikkeli yhdestä näyttelystä. Mitä taas tulee palkintoihin, ainoat maininnat niistä internetissä löytyvät Hera Bellin omista kirjoituksista. Mitä enemmän asiaan perehtyy, sitä enemmän alkaa näyttää siltä että Hera Bell on keksinyt suuren osan suosituksistaan ja käyttänyt muiden ottamia kuvia valokuvausyrityksensä markkinoinnissa. Tapauksen mittakaava on tuntuu uskomattomalle ja kaiken esille tulleen jälkeen on vaikea uskoa minkään osa-alueen Hera Bellin imagosta olevan totuudenmukainen. En voi kuin todeta, että onneksi vastaavaa tapausta ei osunut kohdalleni silloin aikoinani kun vuosia sitten päätin kenet palkkaan hääkuvaajakseni.

Mitä taas tulee niihin henkilöihin "dc.netissä" jotka kaivavat netistä yhä lisää todistusaineistoa, en voi muuta kuin todeta että olette uskomatonta sakkia. En kaikkina näinä vuosina mitä olen foorumia seurannut, pyörinyt taustalla ja toisinaan jonkun kommentin tai kuvan laittanut esille, nähnyt samanlaista yhtenäisyyttä kuin tämän tapauksen yhteydessä. Saunailta ketjun hengen mukaisesti, "kippis!"  ;)

Ei kommentteja: