keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Juttu nippuun ja kiinni

Mielestäni tapaus "Studio Hera Bell" alkaa olla loppuun käsitelty. Ensimmäiseksi haluan kiittää kaikkia niitä jotka ovat linkittäneet blogiani eri sivuistoille, luottaen siihen että se on ollut hyvä tapa saattaa tapahtunutta yleiseen tietoisuuteen. Kun edellisen postaukseni englanninkielistä tekstiä oli käyty lukemassa miltei 800 kertaa vuorokauden aikana ja niistä suurin osa Suomen ulkopuolelta, uskoisin että tapaus on saanut tätäkin kautta melko hyvin näkyvyyttä.

Montreal Gazette lähestyi yhtä digicamera.netin aktiiveista ja ilmoitti, että he eivät aio tehdä Hera Bellin kuvavarkauksista (tai tekijänoikeusrikkomuksista, mitä termiä kukakin haluaa käyttää) juttua lehteensä. Lehden edustajat ovat yrittäneet tavoittaa Hera Belliä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Minusta tämä on ikävä käänne asiassa, koska minusta olisi ollut mielenkiintoista kuulla rouva Bellin selitys kaikkeen ilmitulleeseen ja mikäli selitykset eivät olisi olleet riittävän hyviä, lehtijuttu olisi ollut erinomainen väylä saattaa hänen mahdollisille asiakkailleen tieto siitä että hänen toimintansa ei ole aivan sitä mitä hän on antanut ymmärtää.

Mitä tulee oikeustoimiin, ei ole kovin realistista pyrkiä aloittamaan niitä täältä valtameren takaa. Kulut nousisivat väkisinkin huomattavasti suuremmiksi kuin mitä olisi oikeusteitse saatavissa. Lisäksi, kuten kuka tahansa joka on joskus oikeudessa ollut voi kertoa, lopputuloksesta ei koskaan ole mitään takuita kun astutaan oikeussaliin. Kyllähän aineisto Hera Belliä vastaan on melkoisen murskaava, mutta pitää ottaa huomioon, että miltei kaikki kuvat on otettu eri valokuvaajilta. Näinollen yksittäinen valokuvaaja voisi hakea oikeutta vain yhden kuvan luvattomasta käytöstä. Kanadassa asuvalle ja vaikuttavalle valokuvaajalle tämä olisi yksi mahdollinen tie ja itse todennäköisesti sitä käyttäisin. Ilman näyttöä siitä, että Hera Bell on saanut taloudellista hyötyä kuvan käytöstä, korvaukset jäisivät todennäköisesti melko pieniksi, mutta jonkinlainen rangaistus kuvan luvattomasta käytöstä olisi melko todennäköinen seuraus.

Kuten aiemmin totesin, kuvavarkauksia tapahtuu netissä jatkuvasti. Hyvä esimerkki tästä on se, että yksi tuttu kuvaaja löysi ottamansa kuvan erään tanskalaisen kuvaajan sivustolta mainostamassa ko. tanskalaisen kuvaajan palveluja. Syy miksi kiinnostuin Hera Bellin tapauksesta, on väärinkäytösten laajuus ja hänen väitteensä siitä että hän on "ammattikuvaaja." Monet hänen väitteistään on saatettu vähintäänkin kyseenalaisiksi viime päivien aikana. En osaa sanoa kuinka suurelta osin hänen antamansa virheelliset tiedot ovat olleet vain oman itsetunnon kohottamista eri valokuvausaiheisilla sivustoilla ja paljonko kyse on ollut hänen yrityksensä markkinoinnista.

Uskoisin että tästä tapauksesta voidaan oppia jotakin. Uraansa aloittelevalle valokuvaajalle tämä käy hyvästä esimerkistä internetin mahdollisuuksista saada näkyvyyttä yritykselle. Hera Bell oli onnistunut luomaan hyvin vakuuttavan ja ammattimaisen kuvan itsestään verkossa. Tähän tulisikin jokaisen pyrkiä, kuitenkin (tietysti) siten, että käyttää omia, todellisia ja helposti tarkistettavia saavutuksiaan markkinointiin. Mitä taas tulee valokuvaajaa etsivään asiakkaaseen, hänen olisi hyvä ottaa huomioon että kaikki mitä internetissä näkee ei välttämättä ole aivan sitä miltä se ensi silmäyksellä näyttää. Kannattaa ehkä tarkistaa kuvaajan taustoja ja väitteitä osaamisestaan ennen kuin sitoutuu palkkaamaan hänet. On hyvä muistaa että kaikessa markkinoinnissa pyritään korostamaan positiivisia asioita ja vähättelemään tai jättämään kokonaan mainitsematta negatiiviset.

Ellei jotakin erityistä ilmene, kuten esimerkiksi oikeustoimia Hera Belliä vastaan, katson ettei minulla ole mitään syytä kirjoittaa hänestä enempää. Hänen maineensa on melkolailla tuhottu valokuvaajien keskuudessa ympäri maailmaa, hänen nettisivunsa ovat kiinni ja luvattomat kuvat eivät enää ole nähtävissä muuten kuin "nettietsivien" tallentamina ruutukaappauksina. Kuten joku asian esitti, hänen "signature style" osoittautui enemmänkin "stole style" kuvaukseksi. Mikäli hän kuitenkin joskus palaa netin kuvauspalstoille itseottamine kuvineen (kuten toivon hänen tekevän), hän tulee vielä pitkän aikaa kohtaamaan kommentteja kuten "nätti kuva, kuka sen tällä kertaa on ottanut." Niin kauan kun hän toimii rehellisesti, toivotan hänelle voimia kohdata edessä olevat vaikeudet. Kerran menetetyn luottamuksen takaisin saaminen on kovan työn takana.

1 kommentti:

Eko kirjoitti...

Kyllä tuo kuvavarkaus on melkein jokapäiväistä.
Silloin kun se on kovin 'färskiä' olisi siihen tietenkin puututtava.
Minun kokemus on - kuva varastettiin suuren suomalaisen kaupungin esittelyyn.
Leikattiin vain copyright merkintä alalaidasta pois.
Kun kyselin tästä ilmoitetiin vain sattuneesta 'mokasta'.
Kuva poistettiin sitten pahoitellen tapahtumaa.
Olen kymmeiä vuosia touhunnut kuvien parissa.
On kaikenlaista 'rosvousta' ja muita 'mokia' tapahtunut.
Kun olen niihin puuttunut - suurella laskulla yms. on ne selvinneet.
Tässä olen jo niin parkkiintunut tähän kuva-rosvojen toimintaan, että olen nostanut kädet pystyyn.
Olen ajatellut - omapa on asiani - miksi panen kuvia nettiin...?
Toivoisin ammatikunnan puolesta varkauksiin moraalin parantumista.
Terveisin Eko