lauantai 19. maaliskuuta 2011

Uusi versio piilosta

Pari vuotta palvellut piiloni alkoi olla jo hieman kärsineen oloinen ja aiemmin mainitsemani pienet puutteet rakenteessa alkoivat myös painamaan mieltä kevätkauden tehdessä tuloaan. Päätin siis uudistaa hyväksi havaitun pohjarakenteen päälle pystytettävän teltan.

Rakentelu alkoi taas sillä että pystytin teltan. Tällä kertaa keskelle olohuonetta, koska "verstas" on niin täynnä romua ettei siellä mahdu juuri nyt tekemään mitään.

Seuraavaksi mitoitin kuvaus- ja tähystysaukkojen paikat. Varmistin mitoituksen laittamalla jalustan ja objektiivin telttaan ja kokeilin missä kohdissa kuvaaminen kävisi mukavasti:

Piirsin tussilla objektiivin ympärille viivat jonka mukaisesti sitten leikkaisin kuvausaukot. Samalla sovitin tähystysaukkojen paikat kuvausaukkojen viereen ja kiinnitin tähystyaukkoihin tulevan verkkokankaan kevyesti kulmistaan nuppineuloilla paikalleen:

Pienellä jalustaan kiinnitetyllä spottivalolla sain selkeän kuvan verkkokankaan ääriviivoista myös teltan ulkopuolelle:
Käyttäen viivoitinta ohjurina ja erittäin terävää veistä leikkaamiseen, viilsin kuvausaukoille ristiviillot ja tähystyaukkoihin suorakaiteen muotoiset aukot teltan kankaaseen:
Purkasin teltan ja käänsin sen ympäri, telttakankaan sisäpinta ulospäin ja kiinnitin tähystyaukkojen verkkokankaan mahdollisimman tiukastai nuppineuloilla reunoistaan telttakankaaseen kiinni:
Ompelin verkkokankaan kiinni telttakankaaseen. Ommeltaessa tuli kiinnittää erityistä huomiota siihen ettei telttakangas päässyt menemään ryppyyn ompeleen väliin, ylimääräistä kangasta kun tuntui olevan joka paikassa:
Kun kaikkien tähystysaukkojen verkot oli ommeltu, pystytin teltan uudestaan ja mittasin minkä kokoiset sadeläpät tehdyt aukot tarvitsivat. Leikkasin sopivan kokoiset palat kevytpeitteestä, mitä oli jäänyt yli piilon edellisen version sadeläpistä. Ompelin läpät yläreunastaan kiinni telttakankaaseen, reilusti tehtyjen aukkojen yläpuolelle:
Sadeläppien alakulmiin ompelin kiinni pätkät kuminauhaa, joilla läppä voidaan kiristää kiinni piilon alakulmiin:
Perheemme parempi luontokuvaaja kävi heti kokeilemassa tähystysaukkojen toimivuutta ja totesi piilon vastaavan tiukkoja laatuvaatimuksiaan:
Maalasin piilon spraymaaleilla maastokuvioiseksi. Tällä hetkellä piilo on kuivumassa maalauksen jäljiltä, laitan kuvan valmiista lopputuloksesta kun maali on kuivunut.

3 kommenttia:

Jaakko Partanen kirjoitti...

Näppärän näköinen piilokoju ja varmasti mukava kun saa suojaa muutenkin huonon kelin sattuessa. Kätevä idea!!

N kirjoitti...

No.. vihdoinkin valmiina..niin ei kuulu enään ärränpäitä tuota piiloa tehdessä... ;)

Nina kirjoitti...

Toivottavasti "uusi" piilo toimii kunnolla.. ;)